Tıp hukuku, doktor veya sağlık çalışanı ile hasta ilişkilerini ve bu ilişkilerden kaynaklanan hak ve yükümlülükleri düzenlemektedir. İdare hukuku, ceza hukuku ve medeni hukuku ilgilendiren yönleri olması sebebiyle karma bir hukuk dalıdır. Hizmet alınan kurumun özel veya kamu kurumu olmasına göre idare hukuku veya medeni hukuk uygulama alanı bulmaktadır. Ayrıca gerçekleştirilen fiil suç oluşturuyorsa bu durumda ise ceza ve disiplin hukuku kuralları da uygulama alanı bulabilmektedir.
Tıp hukukunda en çok üzerinde çalışılan dava türü malpraktis davalarıdır. Doktor ve sağlık çalışanlarının hatalarına ilişkin zarar durumlarını inceleyen malpraktis davalarından dolayı sorumluluk üç hukuk dalı tarafından incelenmektedir. Örneğin, doktor tarafından gerçekleştirilen bir ameliyatta hasta uzvunu kaybederse bu durumda, borçlar hukuku bakımından tazmin sorumluluğu doğabileceği gibi, tıbbi müdahalenin gerçekleştiği kurum bir kamu kurumuysa idarenin sorumluluğu da doğabilecektir.
Ayrıca ceza hukuku bakımından taksirle yaralama suçu bakımından da değerlendirme yapılması gerekecektir. Bu hukuk dallarının yanı sıra doktorlar için meslek örgütlerinin uyguladığı bazı yaptırımlar da söz konusudur. Yani hatalı tıbbi müdahale sonucu ceza, idare, borçlar ve disiplin hukukunda dair yaptırımlardan bazılarının uygulanması mümkün olabilmektedir.
Okçu Musa Cd. No:2/98,7. Kat Tezgül İş Hanı Emekyemez, 34421 Beyoğlustanbul, 34310 Beyoğlu/İstanbul